İOKBS Sınav Tedbir İşlemleri (İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı)

İOKBS Sınav Tedbir İşlemleri (İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı)

24.02.2024 302

Sınav tedbir hizmetinin alınabilmesi için öğrenci velisi tarafından “Engelli Sağlık Kurulu Raporu ya da Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER), Engelli Kimlik Kartı veya Engelli Bilgisinin İşlendiği T.C. Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı veya hâlen devam eden İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunca alınmış yerleştirme (resmî tedbir) kararı” belgelerinden birinin örneğiyle RAM’a başvuru yapılması gerekmektedir.

İOKBS, 21 Nisan 2024 tarihinde Türkiye saati ile saat 10.00’da yapılacaktır.  Sınav başvurusu ise 13 Şubat 2024 - 1 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerin başvurusu okul müdürlüğünce sistem üzerinden onaylanacaktır.

İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Başvuru ve Uygulama Kılavuzu için TIKLAYINIZ. 

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerle ilgili işlemler, başvuru ve uygulama kılavuzunda şu şekilde açıklanmıştır;

a. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin yetersizlik durumlarına uygun sınav tedbir hizmeti alabilmeleri ve bu öğrencilerin bilgilerinin sisteme işlenmesi amacıyla; kayıtlı olduğu okulun bulunduğu bölgede hizmet veren RAM'a müracaat etmesi zorunludur. RAM adreslerine ilişkin bilgilere http://orgm.meb.gov.tr/alt_sayfalar/kurum.asp internet adresinden ulaşılabilir.

b. Okul müdürlüğü, velinin görüşünü de alarak öğrencilerin sınav tedbir hizmetiyle ilgili olarak RAM'a yönlendirilmesinden ve takibinden birinci derecede sorumludur.

c. RAM'da yapılacak işlemlerde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencinin (evde veya hastanede eğitim hizmeti alanlar hariç) kendisinin de bulunması gerekmektedir.

ç. Sınav tedbir hizmetinin alınabilmesi için öğrenci velisi tarafından "Engelli Sağlık Kurulu Raporu ya da Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER), Engelli Kimlik Kartı veya Engelli Bilgisinin İşlendiği T.C. Nüfus Cüzdanı/Kimlik Kartı veya hâlen devam eden İl/İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulunca alınmış yerleştirme (resmî tedbir) kararı" belgelerinden birinin örneğiyle RAM'a başvuru yapılması gerekmektedir.

d. Belirtilen belgelerin aslı, noter tasdikli örneği veya belgeyi düzenleyen ilgili makamca "Aslı gibidir" onayı olanların dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir. Ancak özel eğitim ortaokulları ile özel eğitim meslek liseleri müdürlüklerince resmî yazıyla yetersizlik durumunu bildiren sağlık kurulu raporunun örneğinin RAM'a gönderilmesi hâlinde, raporun aslı istenmeyecektir. Üzerinde tahribat, silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacaktır.

e. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere RAM tarafından, MEBBİS-RAM modülüne işlenen bilgiler doğrultusunda sınav tedbir hizmeti verilecektir. Başvuru yapıldıktan sonra başvurunun sisteme işlendiğine dair belge, öğrenci velisi tarafından RAM görevlisinden alınacaktır. Sistemde bilgileri yer almayan öğrencilere sınav tedbir hizmeti verilmeyecektir.

f. Öğrencilerin yetersizlik durumlarını beyan ettiği belgelerin bir örneği RAM tarafından saklanacak, ÖDSGM'ye gönderilmeyecektir.

g. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin velileri, çocuklarının bu durumlarıyla ilgili işlemlerini en geç 7 Mart 2024 tarihine kadar RAM'a yaptırmaları gerekmektedir. MEBBİS-RAM modülünde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere sınav tedbir hizmeti sunulması amacıyla belirlenen süre tamamlandıktan sonra herhangi bir işlem yapılmayacağından velilerin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir.

ğ. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç–gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabileceklerdir.

  • Aşağıda yetersizlik durumları belirtilen öğrenciler, tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Ancak, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine velisinin yazılı başvurusu üzerine diğer öğrencilerle birlikte sınava girmek isteyen öğrencilere tek kişilik sınav tedbiri uygulanmayacak olup bu öğrenciler sadece ek süre tedbirinden yararlanacaktır. Bu hususta verilen dilekçeler il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından resmî yazı ekinde ÖDSGM'ye gönderilecektir. 

7.1. Görme Yetersizliği Olan Öğrenciler

7.1.1. Az Gören Öğrenciler

Az gören grubuna miyop, hipermetrop, astigmatizm, karma gözlükle/lensle düzeltilen görme kusurları dâhil edilmemektedir. Az gören öğrenciler, tek kişilik salonda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıflar ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca aşağıda belirtilen seçeneklerden biri tercih edilecek ve bu doğrultuda öğrenci için sınavda düzenleme yapılacaktır:

a. 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve normal puntolu cevap kâğıdı.

b. Okuyucu kodlayıcı eşliğinde 18 punto büyüklüğünde soru kitapçığı ve normal puntolu cevap kâğıdı.

Az gören öğrencilerin soru muafiyeti olmayacak, başarı puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır

7.1.2. Total Düzeyde Görme Yetersizliği Olan (Hiç Görmeyen) Öğrenciler

Total düzeyde görme yetersizliği olan öğrenciler okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıf ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir.

Total düzeyde görme yetersizliği olan öğrencilerin soru muafiyeti olmayacaktır. Sınavda resim, şekil ve grafik içeren sorular yerine eş değer sorular yer alacaktır. Başarı puanı tüm sorular üzerinden hesaplanacaktır.

7.2. İşitme Yetersizliği Olan Öğrenciler

İşitme yetersizliği olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıf ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir

7.3. Ruhsal ve Duygusal Bozukluğu Olan Öğrenciler

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıf ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir.

Özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıf ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir. Tercih etmeleri durumunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacaklardır.

7.4. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Öğrenciler

Otizm spektrum bozukluğu olan (rett sendromu, asperger sendromu, dezintegratif bozukluk, atipik otizm) öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıf ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir. Tercih etmeleri durumunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde sınava alınacaklardır.

7.5. Bedensel Yetersizliği Olan Öğrenciler

Yazma becerisini engelleyecek derecede ince motor becerilerde yetersizliği olan ya da yazma becerisini engelleyecek uzuv kaybı (ampüte) olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıf ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir. Bu öğrencilere RAM tarafından yapılan değerlendirme sonucuna göre kodlayıcı verilecektir.

Kaba motor becerilerinde yetersizliği bulunan ortez, protez, yardımcı araç gereç kullanan öğrenciler giriş katlarda bulunan salonlara diğer öğrencilerle birlikte yerleştirilecek olup bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir.

7.6. Süreğen Hastalığı Olan Öğrenciler

a. Sağlık problemlerinin zorunlu kıldığı durumlarda süreğen hastalığı olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu durumda olan öğrencilere ek süre verilmeyecektir.

b. Tip 1 diyabet (şeker hastası), astım, hipertansiyon ve epilepsi hastalıklarından dolayı sürekli ilaç kullanan öğrenciler diğer öğrencilerle aynı salona yerleştirilecektir. Tip 1 diyabet hastalığı olan öğrencilerin yanlarında kutu meyve suyu veya paket içindeki karbonhidrat içeren gıdaları bulundurmalarına, hipoglisemi (ani kan şekeri düşmesi) durumunda bunları tüketmelerine ve kan şekeri ölçüm cihazı ile kan şekerini ölçmelerine izin verilecektir. Ayrıca bu öğrencilerin hiperglisemi (ani kan şekeri yükselmesi) durumunda oluşabilecek tuvalet ihtiyacı için yedek gözetmen eşliğinde izin verilecektir. Bu durumda olan öğrencilerle ilgili olarak Bölge Sınav Yürütme Komisyonları bilgilendirilecektir.

7.7. Evde veya Sağlık Kuruluşunda Eğitim Alan Öğrenciler

Evde veya sağlık kuruluşunda eğitim hizmeti alan öğrencilere yetersizlik durumlarına göre sınav tedbir hizmeti sunulabilmesi için MEBBİS-RAM Modülünde işlem yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, velilerin/vasilerin RAM tarafından alınan sınav tedbir hizmeti kararı ve öğrencilerin sınava alınacağı adresin belirtildiği dilekçe ile il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne başvurmaları hâlinde evde veya sağlık kuruluşlarında sınav tedbir hizmeti verilecektir.

7.8. Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler

Zihinsel yetersizliği olan öğrenciler tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır. Bu öğrencilerden 5, 6, 7, 8’inci sınıf ve hazırlık sınıfında olanlara 20 dakika ek süre; 9, 10 ve 11’inci sınıflarda olanlara 30 dakika ek süre verilecektir. Ayrıca yapılacak tercih doğrultusunda okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde öğrencinin sınava girmesi için gerekli düzenleme yapılacaktır.

Kaynak: meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_01/26095156_YOKBS_BaYvuru_ve_Uygulama_KYlavuzu_2024.pdf